Guest

20 мои басейни

Твърдостта на водата зависи от количеството разтворени варовикови частици – калциеви  и частично – магнезиеви соли. Това е напълно естествено, защото водата докато излезе през извора, минава през много варовикови скали, където варовикът се разтваря и поема от водата. Всички са наясно за повечето неприятни последствия от твърдата вода – наслояване на котлен камък в пералните и бойлерите и възпрепятстване на нормалното им функциониране. Малки странични, но силно неприятни моменти са малките бели варовикови капчици върху душ-кабините и батериите на мивките и баните, толкова трудни за почистване. Всичко това се дължи на разтвореният варовик на водата и определя нейната твърдост.

Твърдостта на водата изведохме като първата характеристика, защото тя влияе на вашият плувен басейн. Нормалната концентрация 200-400мг/л. При висока концентрация – т.н. твърда вода, напр. над 500, започва кристализация, която може да доведе до помътняване на водата. Другият неприятен ефект е, че твърдата вода снижава силно ефективността на препаратите, с които ще третирате водата за да влияете на следващите важни параметри – PH и хлор. Казано с прости думи, колкото е по-твърда водата, толкова повече пари ще ви струва корекцията на PH и хлор във вашия басейн.
Поради тази причина, след напълването на вашия басейн първото, което следва да замерите и третирате е именно твърдостта на водата. Нормално е след това тя да се проверява веднъж на месец.

За радост има различни начини за регулиране твърдостта на водата. Най-кардиналният от тях е да си поставите устройство за омекотяване на водата. Тъй като това е много интересна и важна тема, то ще напишем отделна статия за това.
Другият лесен начин е да използвате специалните препарати за регулиране на калция и магнезия във водата. Предлагат се на съвсем достъпни цени от всички фирми и магазини за аксесоари и препарати за басейни. Те намаляват твърдостта на водата и се свързва със свободни медни, железни и манганови йони, които понякога могат да доведат до нежелано оцветяване на водата, когато са с повишено съдържание.

Ниво на Хлор

Вие и Вашите гости няма да сте много щастливи с водораслите и бактериите, плуващи с вас. Хлорът държи тези нежелани гости настрана. Той дезинфекцира водата и убива всички микроорганизми, микроби и водорасли, с което я прави безопасна за използване. Това е и най-евтиният, лесен и практичен начин за дезинфекция и доказателството за това е, че именно така се дезинфекцира питейната вода в страната.
Хлорът използван за тези нужди е два вида – гранулиран („бърз” хлор) и таблетиран („бавен” хлор).

  • „бърз” хлор, често наричан ХЛОР-ШОК, защото се използва за шоково третиране. Препаратите с гранулиран хлор се използват предимно за шокова еднократна дезинфекция на прясна вода в току що напълнения басейн или при силно замърсена вода. Хлорът на гранули се нарича „бърз”, тъй като при добавянето му в басейна той бързо се освобождава и шоково дезинфекцира прясната слабо хлорирана вода от чешмата, а при силно замърсени води премахва съществуващите микроорганизми. Изпълнението на тази задача е от решаващо значение, тъй като поддържа водата чиста и намалява дразненето на очите и миризмите, идващи от хлора. Шоковото му действие отминава бързо и се проявява бързо, като временно прехлорира водата и не е препоръчително басейнът да се ползва за определен период (от няколко дни до седмица).
  • „бавен” хлор – хлорът на таблетки се използва за поддържането на необходимата концентрация на хлор във водата за къпане. След отминаване на ефекта шоково хлориране, нивото на хлора бързо пада защото хлорът се разгражда под влияние на слънчевите лъчи. Поради това е необходимо то да се поддържа именно с хлорни таблетки. За качеството на хлорните таблетки можете да съдите от времето за разтварянето му във водата – колкото по-бавно разтворима е таблетката, толкова по-качествена е тя.
  • Безхлорна дезинфекция – това е напълно безвредна дезинфекция на водата на кислородна и био основа, подходяща за малки и детски басейни. Като недостатък може да се посочи само по-високата цена.

Нивото на хлор трябва да бъде 0,3-0,5 мг/литър. Ако нивото му е по-малко от този диапазон, водата не е обеззаразена достатъчно и в нея могат да се живеят микроорганизми и бактерии, които да застрашат вашето здраве. Твърде високи нива на хлор ще ви гарантират пълна дезинфекция, но водата ще предизвика зачервяване на кожата и парене на очите. Често сте усещали тези симптоми в обществени басейни, защото там обикновено хората се презастраховат и поддържат по-високи нива на хлор.

Нивото на PH във водата

Това е другият най-важен параметър на водата във вашия басейн, наред с съдържанието на хлор. Когато нивото на PH във водата е в норма, останалите препарати, включително и тези за нивото на хлор, действат ефективно. Когато нивото на PH е твърде високо или твърде ниско, другите препарати не действат и трябва да внасяте твърде високи количества и поддръжката на басейна се оскъпява твърде много. С най-голяма сила това важи за препаратите за хлориране на водата.
 Именно поради тази причина първо регулирате твърдостта на водата в басейна и след това регулирате нивото на PH. Едва след това пристъпване към регулиране на нивото на хлора и други параметри.

По същество нивото на PH определя киселинността/алкалността на водата. Идеалното ниво е в рамките 7.2-7.6. Минималното ниво е 0, при което имаме киселина, и максималното ниво е 14 при което имаме основа. Съответно повишаването или намалението на нивото в едната или другата посока, увеличава „киселинността“ и „основността“ на водата. Когато имаме много ниско ниво на PH, и съответно висока киселинност, то има риск от корозия на всички метални предмети в басейна. Високото съдържание на PH във водата създава изключително благоприятна алкална среда за развитие на водораслите във водата. Съответно високото съдържание блокира работата на дезинфекциращите препарати (хлор и др.) и те не могат да се преборят с водораслите.

На пазара се предлагат два вида препарати за регулиране на PH – PH ПЛЮС и PH МИНУС. Първият от тях увеличава а другият намалява нивото на PH.
Все още няма коментари.